Het afstemmen van de calorie en nutriënt inname, op basis van het dagelijkse patroon van insuline gevoeligheid en de mate van dagelijkse activiteit, is een dieetstrategie die op basis van onderzoek een positief effect heeft op de lichaamssamenstelling. Wat dit inhoudt?
⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀
De insuline gevoeligheid (de snelheid en het gemak waarmee voedingsstoffen worden opgenomen door cellen) kent een dagelijks vast patroon (circadiaas ritme). Dit patroon piekt in de ochtenduren en na een training, neemt af naarmate de dag vordert en is laag gedurende denacht. Hier kan op in worden gespeeld, door in de ochtend stevig te ontbijten met een maaltijd rijk aan calorieën en met name koolhydraten. Naarmate de dag vordert, dient de hoeveelheid calorieën en koolhydraten per maaltijd te worden gereduceerd.
⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀
De lichamelijke energieverbruik kan daarnaast worden geboost, door meer calorieën te consumeren op momenten dat het lichaam het meest actief is. In veel gevallen gedurende werkuren/activiteiten waarin veel wordt bewogen en voor het sporten.
⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀
Het lichaam wordt op deze manier voorzien van energie en nutriënten, op momenten waarop het lichaam daar het meest mee kan en ook doet. Dit komt de opname van nutriënten, de suikerspiegel (en daarmee ontstekingswaardes en herstel), de insuline spikes (en daardoor de vetverbranding) en het fysiek ten goede. Daarnaast heeft het consumeren van een kleine maaltijd (bestaande uit eiwitten en een portie vetten) een positief effect op de slaapkwaliteit.
⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀
Dit is de aanpak waar ik mijn nieuwste voedingsschema op het gebaseerd. Hoe dit er voor mij uitziet? 08:00 Een caloriebom als ontbijt 11:00 Sporten, 12:30 een volgende caloriebom als post-workout meal. In de middag en avonduren daalt mijn activiteit en piekt mijn insulinegevoeligheid niet meer. Mijn avondmaaltijd (17:30) is daarom een relatief kleine maaltijd, met een kleine portie koolhydraten. Voor het slapen (21:00) neem ik tenslotte mijn kleinste maaltijd, met enkel eiwitten en vetten.